Yerli Turistlerin Seyahat Harcamaları Yüzde 82,5 Arttı

Yerli Turistlerin Geçen Yıl Yaptığı Seyahat Harcamaları Büyük Oranda Arttı

Geçen yıl yerli turistlerin seyahat harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 82,5 artarak 419 milyar 300 milyon 959 bin liraya ulaştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamada, 2024’ün dördüncü çeyreğine ilişkin “hane halkı yurt içi turizm” verileri paylaşıldı.

Yurt içindeki seyahatlerde yapılan toplam harcamalar 2024’te büyük bir artış gösterdi. Bu dönemde toplam seyahat harcamaları 419 milyar 300 milyon 959 bin lira olarak kaydedildi. Kişisel harcamaların bu miktarın yüzde 88,1’ini oluşturduğu belirtildi. Paket tur harcamalarının ise yüzde 11,9’u karşıladığı açıklandı. Ortalama seyahat başına harcama tutarı 6 bin 274 lira olarak gerçekleşti.

Harcamaların türlerine bakıldığında en büyük payı yüzde 33,8 ile yeme ve içme harcamaları aldı. Ulaştırma harcamaları yüzde 27,7’lik payla ikinci sırada yer alırken, konaklama harcamaları yüzde 12,1’lik payla üçüncü oldu.

Geçen yıla göre harcama türlerinde ciddi artışlar yaşandı. Yeme ve içme harcamalarında yüzde 61,4, ulaştırma harcamalarında yüzde 33,6 ve konaklama harcamalarında yüzde 50,3 artış kaydedildi.

Seyahatlerin amacına bakıldığında en çok tercih edilen seyahat türü yüzde 63,1 ile yakınları ziyaret amaçlı seyahatler oldu. Bu tür seyahatleri yüzde 25,6 ile gezi, eğlence, tatil ve yüzde 6,5 ile sağlık amaçlı seyahatler takip etti.

Yıllık olarak yakınları ziyaret seyahatleri yüzde 57,2’lik oranla ilk sırayı alırken, gezi, eğlence, tatil seyahatleri yüzde 35,3 ve sağlık amaçlı seyahatler yüzde 3,7 ile sıralandı.

Konaklama türleri arasında en çok tercih edilen “arkadaş veya akraba evinde” kalmak oldu. Ardından sırasıyla “kendi ev” ve otel konaklamaları geldi. Yıllık bazda bakıldığında da benzer bir trendin devam ettiği görüldü.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Serhat Tutak – Ekonomi

Related Posts

Merkez Bankası Başkanı Karahan’dan zarar değerlendirmesi: ‘Zarar eden tek biz değiliz’

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Genel Kurulu’nda yeni dönem için önemli kararlar alındı. Toplantıda, Banka Meclisi ve Denetleme Kurulu’nun yeni üyeleri belirlendi. Başkan Karahan, Banka’nın önceliğinin fiyat istikrarı olduğunu vurguladı.

SPK’dan sermaye piyasası araçlarına ilişkin değişiklik

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Merkezi Kayıt Kuruluşunun (MKK) denetimine dair usul ve esaslar ile kaydileştirilen sermaye piyasası araçlarına ilişkin kayıtların tutulmasını düzenleyen yönetmelik ve tebliğinde değişikliğe gitti.

Pazarda satılan 11 ürün zehirli çıktı

Greenpeace Türkiye’nin yeni araştırması, İstanbul’daki market ve pazarlarda satılan meyve ile sebzelerin çoğunda zararlı pestisit ve PFAS kalıntıları bulunduğunu ortaya koydu.

Anketlerde Trump’a güven sarsıldı: Onay oranları ortalama yüzde 40’a geriledi

Üç büyük ankete göre Başkan Trump’ın ikinci dönemi yaklaşırken onay oranı ocaktaki yüzde 47’den ortalama yüzde 40’a düştü. Amerikalıların yüzde 72’si ekonomi politikalarının resesyona yol açabileceğinden endişe ediyor.

Gemiler, dünyanın her köşesinde TÜRKSAT’ın gözetiminde

TÜRKSAT, denizcilikte güvenliği ve izleme kabiliyetini en üst seviyeye taşıyan Gemilerin Uzak Mesafeden Tanımlanması ve İzlenmesi (LRIT) Sistemi ile Türkiye ve dünya denizlerinin güvenliğini sağlıyor.

Avrasya Tüneli, dünyada Mavi Nokta Sertifikası alan ilk proje oldu!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Avrasya Tüneli’nin dünyada Mavi Nokta Ağı Sertifikası’nı alan ilk ulaştırma projesi olduğunu duyurdu. Bakan Uraloğlu, “Ülkemizden de ilk defa bir proje Mavi Nokta Ağı Sertifikası aldı. Avrasya Tüneli aynı zamanda dünya genelinde sertifikasyon sürecini başarıyla tamamlayan ilk dört projeden biri oldu.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir