Uzmanı uyardı: Şişkinlik ve hazımsızlık, ciddi hastalıkların ilk sinyalleri olabilir!

Doç. Dr. Veysel Ersan: Karın Ağrısına Dikkat!

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Ersan, karnın sağ üst tarafındaki ağrının ciddiye alınması gerektiğini vurgulayarak, sürekli hazımsızlık, şişkinlik ya da sarılık gibi belirtilerin ciddi karaciğer veya safra kesesi hastalıklarının ilk sinyalleri olabileceğini belirtti. Dr. Ersan, “Karaciğer ve safra kesesi hastalıkları, erken teşhis edilirse tedavi edilebilir, ancak ihmal edilirse hayatı tehdit edebilir. Belirtiler ne kadar hafif olursa olsun, önemsemek gerekir ” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Veysel Ersan, toplumda sıkça görülen “mide problemi, gaz, safra taşı var ama idare ediyorum” gibi yaklaşımların aslında ilerleyen zamanlarda ciddi sorunlara yol açabileceğine dikkat çekti.

Dr. Ersan, şu ifadeleri kullandı:

Karaciğer yağlanması, safra kesesi taşları, safra yolu tıkanıklıkları, hatta karaciğer tümörleri gibi birçok hastalık, genellikle hafif belirtilerle başlar. Hastalar genellikle bu şikayetleri geçici sanarak zaman kaybeder. Oysa erken dönemde tespit edilen bir safra kesesi taşı, basit bir ameliyatla çözülebilirken, geç kalındığında iltihap, pankreatit ya da karaciğer yetmezliği gibi ciddi sonuçlara neden olabilir. Karaciğer sessiz ve dayanıklı bir organdır, uzun süre hastalığı belirti vermeden çalışabilir. Ancak bir noktada geri dönüşü olmayan hasarlar oluşabilir. Bu nedenle özellikle karaciğer hastalıklarının erken teşhisi hayati önem taşır, çünkü bazen sadece bir kan testi bile hayat kurtarabilir.”

“Basit bir ultrason bile hayat kurtarabilir”

Karın sağ üst bölgesindeki ağrı, yemek sonrası mide bulantısı, kronik hazımsızlık, ani kilo kaybı, ciltte sararma gibi belirtileri olan bireylerin vakit kaybetmeden doktora gitmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Ersan, şunları dile getirdi:

Birçok kişi yıllarca bu belirtileri yaşamaya alışmış durumda, ancak sadece basit bir ultrason veya kan testi ile karaciğer ve safra sistemindeki önemli bir problemi erken teşhis edebiliyoruz. Bu da tedavinin başarısını artırır. Karaciğer ve safra kesesi hastalıkları erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir, ancak ihmal edilirse hayati tehlike oluşturabilir. Belirtiler ne kadar hafif olursa olsun, önem vermek gerekir. Kontrolleri aksatmayın.” (DHA)

Related Posts

‘Artık kalp, damar hastalıkları daha fazla insanı hayattan koparıyor’

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’deki her 100 ölümden 36’sı dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklanıyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fethi Kılıçaslan, “Artık kanser değil, kalp damar hastalıkları daha fazla insanı hayattan koparıyor. Koroner arter hastalığı, kalbi besleyen damarlarda gelişen sertlik ve tıkanıklıkla ortaya çıkıyor” dedi.

‘4 hekimden 3’ü gelirinden memnun değil’

Ankara Tabip Odası Hekim Profil Araştırması’nın ön değerlendirme toplantısı yapıldı. Raporun ön değerlendirme sonucuna göre her dört hekimden sadece biri gelirinden memnun.

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Bayramda artan et ve tatlı tüketimi sağlık sorunlarına neden oluyor

Kurban Bayramı’nda artan et ve tatlı tüketiminin, kalp, diyabet ve böbrek hastaları ile yaşlılar için ciddi sağlık riskleri oluşturabileceğini belirten Diyetisyen Ceren Kaplan, bayramda sağlıklı beslenmek için dikkat edilmesi gereken püf noktalarını paylaştı. Et ve tatlıların aşırı tüketiminin nasıl tehlikeli olabileceği ve bu süreçte sağlık korunarak keyifli bir bayram geçirilmesi için öneriler sunuldu.

Erkekler aman dikkat: Telefonunuzu cebinizde taşımayın!

Yaşam kalitemiz geleceğimizi, özellikle de üreme sağlığımızı doğrudan etkiliyor. Erkek kısırlığına dikkat çeken Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, çevresel toksinler, obezite, stres ve elektronik cihazların risk oluşturduğunu belirtti.

Bağırsak Sağlığı İçin Ne Yapmalı?

Bağırsak sağlığı tüm vücudu ilgilendiriyor.  Karın ağrısı, şiddetli ishal, dışkıda kan, kilo kaybı ve yorgunluk varsa mutlaka bir uzman doktora başvurun.