Kesilen karpuz 2 saat içinde tüketilmeli

Sağlık Uzmanından Karpuz Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Sıcak havalarda en çok tercih edilen meyvelerden biri olan karpuzun, dikkatli tüketilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirten Medipol Sağlık Grubu’ndan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, karpuzun kesilmeden önce mutlaka yıkanması gerektiğini vurguladı. Göral, karpuzun kabuğunun içinde bakterilerin bulunabileceğini ve yıkanmadığı takdirde bu bakterilerin dilimlere bulaşarak hastalıklara sebep olabileceğini söyledi. Karpuzun kesildikten sonra en fazla 2 saat içinde tüketilmesi gerektiğini de dile getirdi.

Kabuğu Kesmeden Mutlaka Yıkayın

Göral, karpuzun toprağa temas eden bir meyve olduğunu ve taşıma sürecinde birçok yere temas ettiğini belirtti. Bu nedenle karpuzun kabuğunun kesilmeden önce mutlaka sabunlu ve sıcak suyla yıkanması gerektiğini ifade etti. Aksi takdirde, kabuktaki bakterilerin iç kısma bulaşarak gıda zehirlenmesine sebep olabileceğini sözlerine ekledi.

Belirtilere Dikkat Edin

Karpuzdan kaynaklı zehirlenmelerde bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı ve ateş gibi belirtilerin görülebileceğini belirten Göral, bu belirtilerin birkaç saat içinde ortaya çıkabileceğini söyledi. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin daha dikkatli olması gerektiğinin altını çizdi. Zehirlenme vakalarının hafiften ağır seviyeye kadar değişebileceğini de ekledi.

Pikniklerde Hızlı Tüketin

Göral, karpuzun yaz aylarında piknik sofralarının vazgeçilmezi olduğunu belirtti. Ancak açık havada bakterilerin daha hızlı ürediğini söyleyen Göral, kesilen karpuzun en fazla 2 saat içinde tüketilmesi gerektiğini söyledi. Kesilmiş karpuzu uzun süre bekletmenin sağlıksız olduğunu vurgulayan Göral, karpuzun sağlık açısından faydalı bir meyve olduğunu ancak tüketiminde kurallara uyulması gerektiğini hatırlattı.

Related Posts

Sosyal Medya da Sosyal Fobiyi Destekliyor!

Sosyal medya sosyal fobiyi destekliyor. Uzmanlar, sosyal fobinin genellikle çocukluk dönemlerinde başladığını belirterek uyarılarda bulundu. 

‘Artık kalp, damar hastalıkları daha fazla insanı hayattan koparıyor’

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’deki her 100 ölümden 36’sı dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklanıyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fethi Kılıçaslan, “Artık kanser değil, kalp damar hastalıkları daha fazla insanı hayattan koparıyor. Koroner arter hastalığı, kalbi besleyen damarlarda gelişen sertlik ve tıkanıklıkla ortaya çıkıyor” dedi.

‘4 hekimden 3’ü gelirinden memnun değil’

Ankara Tabip Odası Hekim Profil Araştırması’nın ön değerlendirme toplantısı yapıldı. Raporun ön değerlendirme sonucuna göre her dört hekimden sadece biri gelirinden memnun.

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Bayramda artan et ve tatlı tüketimi sağlık sorunlarına neden oluyor

Kurban Bayramı’nda artan et ve tatlı tüketiminin, kalp, diyabet ve böbrek hastaları ile yaşlılar için ciddi sağlık riskleri oluşturabileceğini belirten Diyetisyen Ceren Kaplan, bayramda sağlıklı beslenmek için dikkat edilmesi gereken püf noktalarını paylaştı. Et ve tatlıların aşırı tüketiminin nasıl tehlikeli olabileceği ve bu süreçte sağlık korunarak keyifli bir bayram geçirilmesi için öneriler sunuldu.

Erkekler aman dikkat: Telefonunuzu cebinizde taşımayın!

Yaşam kalitemiz geleceğimizi, özellikle de üreme sağlığımızı doğrudan etkiliyor. Erkek kısırlığına dikkat çeken Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, çevresel toksinler, obezite, stres ve elektronik cihazların risk oluşturduğunu belirtti.