İşlenmiş gıdalar yaşam süresini kısaltabilir!

İşlenmiş Gıdalar Sağlık İçin Riskli Olabilir

İşlenmiş etler, bisküviler, gazlı içecekler, dondurma ve mısır gevrekleri gibi aşırı işlenmiş gıdalar günlük hayatta sıkça tüketilmektedir.

Bu tür gıdalar, “ev yapımı yemeklerde bulunmayan katkı maddeleri içeren gıdalar” olarak genellikle tanımlanır.

Genellikle bu gıdalarda, daha çekici görünümler, tatlar veya dokular elde etmek için kimyasallar, renklendiriciler ve tatlandırıcılar kullanılmaktadır.

Şu anda işlenmiş gıdaların sağlığı nasıl etkilediği tam olarak net değildir, ancak bu durum yüksek yağ, tuz ve şeker içeriğiyle ilgili olabilir.

American Journal of Preventive Medicine dergisinde yayınlanan bir çalışmada, aşırı işlenmiş gıdaların sağlık üzerindeki etkileri incelenmiştir. Ancak bu tür gıdaların erken ölümlere kesin olarak sebep olduğunu kanıtlayan bir bulgu elde edilememiştir.

Aşırı İşlenmiş Gıdalar ve Ölüm Oranları

Çalışmada araştırmacılar, ABD, İngiltere, Avustralya, Brezilya, Kanada, Şili, Kolombiya ve Meksika gibi 8 farklı ülkede insanların beslenme alışkanlıklarını ve ölüm oranlarını inceledi.

Rapora göre, İngiltere ve ABD’de tüketilen kalorilerin yarısından fazlası aşırı işlenmiş gıdalardan gelmektedir ve bu durumun erken ölümlerle bağlantılı olduğu düşünülmektedir.

Diğer taraftan, Kolombiya ve Brezilya gibi ülkelerde işlenmiş gıda tüketiminin daha düşük olmasıyla, erken ölümlerin yalnızca yaklaşık yüzde 4’ünün bu tür gıdalarla bağlantılı olabileceği tahmin edilmektedir.

Araştırmacılardan Dr. Eduardo Nilson, işlenmiş gıdaların sağlık üzerindeki etkileri üzerinde durarak, bu gıdalardaki değişikliklerin ve katkı maddelerinin sağlık açısından zararlı olabileceğini belirtmektedir.

2018 yılında, ABD’de aşırı işlenmiş gıdalar nedeniyle 124 bin erken ölüm gerçekleşmiştir. İngiltere’de ise bu sayı yaklaşık 18 bin olarak kaydedilmiştir.

Raporda, hükümetlerin insanları işlenmiş gıdaları azaltmaya teşvik etmek için diyet tavsiyelerini güncellemesi gerektiği belirtilmektedir.

Uzman Görüşleri ve Değerlendirmeler

Yapılan araştırmalar, aşırı işlenmiş gıdaların tip 2 diyabet, obezite, kalp rahatsızlıkları ve bazı kanser gibi hastalıklar için risk oluşturabileceğini göstermektedir.

Dr. Stephen Burgess, aşırı işlenmiş gıdaların zararlı etkilerini kesin olarak kanıtlayacak çalışmaların henüz olmadığını belirtmektedir.

Gıda ve İçecek Federasyonu ise, aşırı işlenmiş gıda teriminin bazı sağlıklı gıdaları da kapsadığını ve bu terimin olumsuz algı oluşturabileceğini savunmaktadır.

Sonuç olarak, işlenmiş gıdaların sağlık üzerindeki etkileri hakkında yapılan araştırmalar devam etmektedir ve bu tür gıdaların tüketimi konusunda dikkatli olunması önerilmektedir.

Related Posts

‘4 hekimden 3’ü gelirinden memnun değil’

Ankara Tabip Odası Hekim Profil Araştırması’nın ön değerlendirme toplantısı yapıldı. Raporun ön değerlendirme sonucuna göre her dört hekimden sadece biri gelirinden memnun.

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Bayramda artan et ve tatlı tüketimi sağlık sorunlarına neden oluyor

Kurban Bayramı’nda artan et ve tatlı tüketiminin, kalp, diyabet ve böbrek hastaları ile yaşlılar için ciddi sağlık riskleri oluşturabileceğini belirten Diyetisyen Ceren Kaplan, bayramda sağlıklı beslenmek için dikkat edilmesi gereken püf noktalarını paylaştı. Et ve tatlıların aşırı tüketiminin nasıl tehlikeli olabileceği ve bu süreçte sağlık korunarak keyifli bir bayram geçirilmesi için öneriler sunuldu.

Erkekler aman dikkat: Telefonunuzu cebinizde taşımayın!

Yaşam kalitemiz geleceğimizi, özellikle de üreme sağlığımızı doğrudan etkiliyor. Erkek kısırlığına dikkat çeken Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, çevresel toksinler, obezite, stres ve elektronik cihazların risk oluşturduğunu belirtti.

Bağırsak Sağlığı İçin Ne Yapmalı?

Bağırsak sağlığı tüm vücudu ilgilendiriyor.  Karın ağrısı, şiddetli ishal, dışkıda kan, kilo kaybı ve yorgunluk varsa mutlaka bir uzman doktora başvurun. 

Her gece çorabını kokladı, akciğeri çöktü! İlk vaka değil: ‘Klozet yanında masum kalır’

Her gece işten gelince çorabını kokluyor, kirli sepetine öyle atıyordu. Bir gece ansızın başlayan öksürük krizleriyle geceyi acilde geçiren adam, akciğerlerinin iflas ettiğini öğrendi! Konuyla ilgili açıklama yapan uzmanlar, korkutucu gerçeği gözler önüne serdi.