Gizli pandemi: Lyme

Gizli Pandemi: Türkiye’de de Görülen Lyme Hastalığına Dikkat!

Lyme hastalığı, taklit yeteneğiyle adeta gizli bir pandemiyi andırıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Türkiye’nin de bu hastalığın görüldüğü ülkeler arasında yer aldığını belirtmek önemlidir.

Biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin Uyarıyor!

Biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin, hastalık ve yayılma hızı konusunda düşük farkındalık olduğunu belirterek, Lyme hakkında bilinmesi gerekenleri açıkladı ve toplumu uyardı.

Neden Lyme?

Lyme hastalığı, ilk olarak 1977 yılında ABD’deki Connecticut eyaletindeki Lyme kasabasında görülmesiyle adını almıştır.

Teşhisi ve Tedavisi Kolaylaştı

Günümüzde gelişen teknikler sayesinde Lyme hastalığının teşhisi artık daha kolay yapılabiliyor. Erken tanı konulduğunda tedavisi oldukça basitken, geç kalındığında kronikleşebileceği unutulmamalıdır.

Farklı Hastalıklarla Karışabilir

Lyme hastalığı, “Borrelia burgdorferi” bakterisinden kaynaklanır ve çeşitli hastalıkları taklit edebilir. Bu durum hastaların doğru teşhis ve tedaviye erişimini zorlaştırabilir.

Belirtileri ve Bulaşma Yolları

Lyme hastalığının belirtileri arasında ciltte döküntüler, yorgunluk, yüz felci, uyku bozuklukları, ağrılar ve psikolojik semptomlar yer alır. Hastalığın bulaşma yolları arasında kene ve diğer kan emici böceklerin yanı sıra evcil hayvanların salya ve idrar sıvıları da bulunmaktadır.

Hızla Yayılan Bir Tehlike

Amerika’da Lyme hastalarının sayısının hızla arttığı bilinmektedir. Türkiye’de de 8-10 milyon kişinin bu hastalığa yakalandığı tahmin edilmektedir. Bu nedenle, Lyme hastalığıyla mücadelede farkındalığın artırılması ve alınacak önlemlerin hızla hayata geçirilmesi gereklidir.

Related Posts

Diyarbakır’da stent skandalı: Doktorlar ifadeye çağrıldı, yazışmalar araştırılıyor

Diyarbakır’da stent skandalı: Doktorlar ifadeye çağrıldı, yazışmalar araştırılıyor

Kesilen karpuz 2 saat içinde tüketilmeli

Yazın vazgeçilmezi karpuz, doğru tüketilmediğinde sağlığı tehdit edebiliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, “Karpuzun kabuğu bakterilerle dolu olabilir, kesmeden önce mutlaka yıkanmalı” uyarısını yaptı. Göral, karpuzun kesildikten sonra en fazla 2 saat içinde tüketilmesi gerektiğini belirterek karpuz kaynaklı zehirlenmelerde bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı ve ateş gibi belirtiler görülebildiğine işaret etti.

Sosyal Medya da Sosyal Fobiyi Destekliyor!

Sosyal medya sosyal fobiyi destekliyor. Uzmanlar, sosyal fobinin genellikle çocukluk dönemlerinde başladığını belirterek uyarılarda bulundu. 

‘Artık kalp, damar hastalıkları daha fazla insanı hayattan koparıyor’

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’deki her 100 ölümden 36’sı dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklanıyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fethi Kılıçaslan, “Artık kanser değil, kalp damar hastalıkları daha fazla insanı hayattan koparıyor. Koroner arter hastalığı, kalbi besleyen damarlarda gelişen sertlik ve tıkanıklıkla ortaya çıkıyor” dedi.

‘4 hekimden 3’ü gelirinden memnun değil’

Ankara Tabip Odası Hekim Profil Araştırması’nın ön değerlendirme toplantısı yapıldı. Raporun ön değerlendirme sonucuna göre her dört hekimden sadece biri gelirinden memnun.

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı