Erkekler aman dikkat: Telefonunuzu cebinizde taşımayın!

Erkek Üreme Sağlığını Tehdit Eden Faktörler ve Alınabilecek Önlemler

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, modern hayatın olumsuz etkilerinden biri olan çevresel toksinler, obezite, stres ve hatta günlük elektronik cihazların erkek üreme sağlığını nasıl tehdit ettiğini açıkladı.

Doç. Dr. Danacıoğlu, durumun umutsuz olmadığını belirterek, yaşam tarzımızda yapılacak bilinçli değişiklikler ve erken dönemde alınacak tıbbi destek sayesinde olumsuz etkilerin tersine çevrilebileceğine dikkat çekti.

Erkeklerde Sperm Kalitesindeki Endişe Verici Düşüş

Yapılan araştırmalara göre, erkeklerde sperm kalitesinin belirgin bir şekilde azaldığı bilgisini veren Doç. Dr. Danacıoğlu, Batı ülkelerindeki erkeklerde sperm yoğunluğunun 1970’lerden bu yana yüzde 50’den fazla azaldığını vurguladı. Bu düşüşün nedenlerinin arasında kimyasal toksinler, çevresel maruziyetler, hormonal bozukluklar ve kötü yaşam alışkanlıklarının olduğuna işaret etti.

Cihazların Yerleşimine Dikkat Edin

Dizüstü bilgisayar, cep telefonu ve uzun süre hareketsiz oturmanın zararlarına değinen Doç. Dr. Danacıoğlu, bu cihazların sürekli olarak kasık bölgesine yakın taşınmasının testis ısısını artırarak sperm üretimini olumsuz etkilediğini belirtti. Ayrıca obezitenin hem hormonal dengeyi bozduğunu hem de inflamasyonu artırarak erkek üreme sağlığına ciddi şekilde zarar verdiğini aktardı.

Risklerin Sayısı Artıyor

Kilo artışının kısırlık üzerindeki etkilerine değinen Doç. Dr. Danacıoğlu, “Vücut kitle indeksi arttıkça sperm kalitesinin anlamlı düzeyde bozulduğunu görmekteyiz. Bu durum bilimsel olarak da kanıtlanmıştır” dedi.

Toplumda farkındalık yaratmanın ve yaşam tarzında yapılacak değişiklikleri teşvik etmenin önemine dikkat çeken Doç. Dr. Danacıoğlu, “Erkek kısırlığı artık halk sağlığını ilgilendiren bir konudur. Tıbbi yardım almada zamanında harekete geçilmelidir. Erken teşhis ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları, tedavi sürecinde büyük önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.

Related Posts

Sosyal Medya da Sosyal Fobiyi Destekliyor!

Sosyal medya sosyal fobiyi destekliyor. Uzmanlar, sosyal fobinin genellikle çocukluk dönemlerinde başladığını belirterek uyarılarda bulundu. 

‘Artık kalp, damar hastalıkları daha fazla insanı hayattan koparıyor’

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’deki her 100 ölümden 36’sı dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklanıyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fethi Kılıçaslan, “Artık kanser değil, kalp damar hastalıkları daha fazla insanı hayattan koparıyor. Koroner arter hastalığı, kalbi besleyen damarlarda gelişen sertlik ve tıkanıklıkla ortaya çıkıyor” dedi.

‘4 hekimden 3’ü gelirinden memnun değil’

Ankara Tabip Odası Hekim Profil Araştırması’nın ön değerlendirme toplantısı yapıldı. Raporun ön değerlendirme sonucuna göre her dört hekimden sadece biri gelirinden memnun.

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Bayramda artan et ve tatlı tüketimi sağlık sorunlarına neden oluyor

Kurban Bayramı’nda artan et ve tatlı tüketiminin, kalp, diyabet ve böbrek hastaları ile yaşlılar için ciddi sağlık riskleri oluşturabileceğini belirten Diyetisyen Ceren Kaplan, bayramda sağlıklı beslenmek için dikkat edilmesi gereken püf noktalarını paylaştı. Et ve tatlıların aşırı tüketiminin nasıl tehlikeli olabileceği ve bu süreçte sağlık korunarak keyifli bir bayram geçirilmesi için öneriler sunuldu.

Bağırsak Sağlığı İçin Ne Yapmalı?

Bağırsak sağlığı tüm vücudu ilgilendiriyor.  Karın ağrısı, şiddetli ishal, dışkıda kan, kilo kaybı ve yorgunluk varsa mutlaka bir uzman doktora başvurun.