Ihsangazi’de Hitit Buğdayı Hasadı Başladı
Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde, tarihi 12 bin yıl öncesine dayanan ve coğrafi işaretli siyez buğdayı olarak bilinen buğdayın hasadı başladı.
Yaklaşık 12 bin dekar alanda ekilen siyez buğdayı, hem iç piyasada hem de dış piyasada büyük talep görmeye devam ediyor. Bölgede “kabulca” veya “kaplıca” olarak da bilinen siyez buğdayının yaklaşık yüzde 70’i bulgur olarak kullanılırken, geri kalanı un ve yem üretiminde değerlendiriliyor.
İlaçsız ve gübresiz yetiştirilebilen ender tahıllardan biri olan siyez, buğdayın atası olarak kabul edilmekte ve son zamanlarda yurt dışında da büyük ilgi görmektedir. Siyez buğdayı biçerdöverlerle hasat edilirken, özellikle yerli ve organik tarımı destekleyen tüketiciler tarafından tercih edilmektedir. Üretici çiftçiler, bu yılki hasat döneminden oldukça memnun olduklarını dile getirdi.
Siyez üreticisi Sabahattin Ciğerci, “Hasada başladık. Umarım bu yıl bereketli geçer ve ürünlerimizi işleyerek Türkiye geneline dağıtımını gerçekleştiririz.” şeklinde konuştu.
Bir diğer çiftçi Yasin Ciğerci ise, “Bugün siyez buğdayımızın hasadını yapıyoruz. Çok verimli bir sezon oldu. Toprakla buluşturduğumuz buğdayımızı olgunlaşıncaya kadar özenle takip ettik. Şimdi ise taş değirmende işleyip Türkiye’nin her köşesine göndereceğiz.” dedi.
Ciğerci, “Siyez, çiftçiler için çok değerlidir çünkü genetiği bozulmadan günümüze kadar gelmiş 12 bin yıllık bir ata tohumudur. Biz de İhsangazi’de bu değerli geleneği yaşatmaktan gurur duyuyoruz.” şeklinde konuştu. – KASTAMONU