Çocuk işçi ölümleri arttı! Neden belli oldu: İşte MESEM gerçeği

Mesleki Eğitim Merkezi’nde Çalışan Çocuk İşçilerin Durumu

Ülkemizde Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) kapsamında 500 binden fazla çocuk, ağır çalışma koşullarında çalıştırılıyor. Ancak MESEM programına kayıtlı çırak ve kalfaların iş kazalarındaki artış endişe verici boyutlara ulaşmış durumda.

Eğitim adı altında çalıştırılan çocukların gerçekte diğer işçilerle benzer koşullarda çalıştırıldığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmadığı belirtiliyor. Bu durum, genç yaşta olan binlerce çocuğun hayatını riske atan ciddi bir sorun oluşturuyor. İş Sağlığı ve Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) verilerine göre 2024 yılında sadece 71 çocuk iş kazalarında yaşamını yitirirken, son 12 yılda toplamda 770 çocuğun hayatını kaybettiği biliniyor.

Ölümlerin ardında yatan sebepleri araştıran İSİG, işverenlerin iş kazalarını örtbas etmeye çalıştığını ve ölümleri normalleştirdiğini ortaya koyuyor. Ancak çocuk işçilerin anlatımlarına göre, iş kazaları işverenler için sıradan bir durummuş gibi gösteriliyor ve ölümler kader olarak kabul ediliyor.

Evrensel Gazetesi’nden Eren Yüceboy, Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) programı kapsamında Tuzla Gemi Sanayi Sitesi’nde çalıştırılan Musa ve İsmail adlı iki çocuk işçinin yaşadıklarını haberleştirdi.

Musa’nın başındaki derin yara izi, geçirdiği iş kazasından kaynaklanıyor. Kafasına metal bobin düşen Musa’nın yaşadığı kaza, iş güvenliği önlemlerinin yetersizliğini gözler önüne seriyor. 16 yaşındaki Musa, sadece bu kazayı değil, sayısını hatırlamadığı birçok kaza geçirdiğini belirtiyor.

Musa’nın yanı sıra program kapsamında çalışan diğer çocuklar da benzer risklerle karşı karşıya. İşverenlerin alması gereken tedbirleri almadığı ve çocuk işçilerin hayatlarını riske attığı görülüyor. İş kazalarının normal bir durummuş gibi kabul edildiğine dair çocukların anlatımları ise herkesi endişelendiriyor.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen, işverenlerin çocuk işçilere sağlıklı ve güvenli çalışma ortamları sağlamak yerine kârlarını artırmaya odaklandığı görülüyor. Bu durumda, çocuk işçilerin yaşadığı iş kazaları ve hayatlarını riske atan unsurların acilen çözüme kavuşturulması gerektiği açıkça ortaya çıkıyor.

Related Posts

Asgari ücrette heyecanlandıran rakam Meclis’te

TÜRK-İŞ, açlık sınırının Haziran 2025 itibariyle 25 bin 92 TL, yoksulluk sınırının ise 81,734 TL olduğunu açıkladı. TÜRK-İŞ’in bu rakamları açıklamasının ardından CHP harekete geçti. TBMM’ye sunulan kanun teklifinde brüt 22 bin 104 TL olan asgari …

AK Parti’den milyonlarca emekliyi ilgilendiren emekli maaşlarına ilişkin açıklama

En düşük emekli maaşı alanların zam alıp almayacağına dair AK Parti Grup Başkanı Güler’den açıklama geldi. Güler, 3 Temmuz’da açıklanacak olan enflasyon farkının ardından, en düşük emekli maaşında düzenleme yapılacağını belirtti.

Işıkhan: İstihdam destekleyici politikalarımızın olumlu sonuçlarını görmeye devam ediyoruz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “İstihdam destekleyici politikalarımızın olumlu sonuçlarını görmeye devam ediyoruz.” dedi.

ABD’den ticaret ortaklarıyla yeni gümrük tarifesi açıklaması!

ABD Hazine Bakanı Bessent, ülkenin ticaret ortaklarıyla yürütülen gümrük tarifeleri görüşmelerinin daha önce 9 Temmuz olarak belirlenen son tarihten ABD İşçi Bayramı’nın kutlanacağı 1 Eylül’e kadar uzatılabileceğini söyledi.

Dev satışa Vodafone Türkiye talip oldu

Türkiye’nin dördüncü operatörü olmaya hazırlanan Türksat, kablo ve yayın hizmetlerini ayırmak için farklı şirketlere bölünecek. Varlık Fonu’na ait olan dev şirketin faaliyetlerini ayırmasının ardından kablo işini yürüten operasyonunun satılabileceği öne sürüldü. Vodafone Türkiye, olası bir satış halinde sürece dahil olmayı değerlendireceklerini açıkladı.

Türk deri devi iflasın pençesinde. Mahkemeden flaş karar

1987 yılında Şahinoğlu Deri adıyla kurulan ve zamanla Aspells Deri markasıyla sektörde adını duyuran deri üreticisi, mali sıkıntılar nedeniyle konkordato başvurusu yaptı. Tekirdağ Asliye Ticaret Mahkemesi, İcra ve İflas Kanunu’nun 287. ve 288 …