Bayramda artan et ve tatlı tüketimi sağlık sorunlarına neden oluyor

Bayram Zamanı Sağlıklı Beslenme İpuçları

Bayramlar, sevdiklerle bir araya gelmenin, bol lezzetli yemeklerin paylaşıldığı özel zamanlardır. Ancak özellikle Kurban Bayramı, kırmızı et ve tatlı tüketiminin arttığı bir dönemdir. Bu durum, kalp hastaları, diyabet hastaları, böbrek rahatsızlıkları olanlar ve yaşlılar gibi hassas gruplar için bazı sağlık riskleri oluşturabilir.

Beslenme ve Diyet konusunda uzman Diyetisyen Ceren Kaplan, bayram süresince dengeli beslenme stratejileri paylaştı. Kaplan, bilinçli tercihlerle bayramın tadını çıkarmanın mümkün olduğunu vurguladı.

‘Kırmızı Et için Öğle Yemeğinde Tercih Edin’

Kaplan, bayramda et tüketiminin artmasının normal olduğunu ancak bunun dengelenmesi gerektiğini belirtti. “Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketimi sağlıklı bireyler için bile ciddi bir yük oluşturabilir. Güne hafif bir kahvaltıyla başlamak en doğrusu. Kahvaltıda mutlaka 4 yapraklı besin modelini uygulamayı öneriyoruz. Bu modelde süt grubundan olan peynir, et grubundan olan yumurta, sebze meyve ve tahıl grubu yer almalı. Bayram kahvaltılarında börek, dolma ve sarma gibi karbonhidratlı yiyecekler çok yer alıyor. Bu gibi yiyecekleri tüketiyorsak, ekmekten veya günün diğer tahıllarından feragat etmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

‘Salata, Etin Sindirimini Kolaylaştırır’

Etin sindiriminin zor olduğunu hatırlatan Kaplan, “Kırmızı eti özellikle öğle öğününde tüketmek daha doğru olur. Akşam saatlerinde ağır et yemekleri mideyi zorlayabilir ve uyku düzenini de etkileyebilir. Etin yanında bol miktarda salata tüketmek sindirim sistemine destek olur. Lif içeriği sayesinde hem mideyi rahatlatır hem de doyuruculuğu artırır” dedi.

‘Tatlı Tüketiminde Ölçülü Olun, Şerbetli Tatlılardan Kaçının’

Kaplan, bayramlarda tatlı tüketiminin arttığına dikkat çekerek, “Misafirliklerde tatlı ikramı geleneksel bir alışkanlık olsa da şerbetli ve ağır tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlılar tercih edilmeli” önerisinde bulundu. Danışanlarına, şerbetli tatlılar tüketirken günlük 2 dilimi aşmamalarını, sütlü tatlılarda ise 2 kaseye kadar tüketebileceklerini belirtti.

‘Günde En Az 2,5 Litre Su Tüketmeyi Unutmayın’

Çay, kahve ve gazlı içecek tüketiminin arttığı bayram dönemlerinde su tüketiminin önemine değinen Kaplan, “Çay ve kahve keyfi yaparken mümkün olduğunca açık ve limonlu çay tercih edilmeli. Gazlı, şekerli içeceklerin günlük tüketimi bir bardağı geçmemeli. Bu içeceklerin olumsuz etkilerinden kurtulmak ve sindirimi desteklemek için günde en az 2,5 – 3 litre arası su içmek önemlidir” şeklinde konuştu.

Related Posts

Erkekler aman dikkat: Telefonunuzu cebinizde taşımayın!

Yaşam kalitemiz geleceğimizi, özellikle de üreme sağlığımızı doğrudan etkiliyor. Erkek kısırlığına dikkat çeken Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, çevresel toksinler, obezite, stres ve elektronik cihazların risk oluşturduğunu belirtti.

Bağırsak Sağlığı İçin Ne Yapmalı?

Bağırsak sağlığı tüm vücudu ilgilendiriyor.  Karın ağrısı, şiddetli ishal, dışkıda kan, kilo kaybı ve yorgunluk varsa mutlaka bir uzman doktora başvurun. 

Her gece çorabını kokladı, akciğeri çöktü! İlk vaka değil: ‘Klozet yanında masum kalır’

Her gece işten gelince çorabını kokluyor, kirli sepetine öyle atıyordu. Bir gece ansızın başlayan öksürük krizleriyle geceyi acilde geçiren adam, akciğerlerinin iflas ettiğini öğrendi! Konuyla ilgili açıklama yapan uzmanlar, korkutucu gerçeği gözler önüne serdi.

İlaç muhafazası için önemli uyarı: ‘Buzdolabı kapağında istifleniyor, bu çok yanlış’

İlaçlar, evde kullanılmadığı sürece buz dolabında muhafaza ediliyor. Peki bu ne kadar doğru? Uzmanlar yanıtladı.

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde