1.5 trilyon nerede?

Özel İletişim Vergisi Gerçek Amaçtan Sapıyor: Deprem Vergileri Lükse Gidiyor

1999 depreminin ardından Türkiye’de depreme hazırlık için çıkarılan ‘deprem vergisi’ adı altındaki Özel İletişim Vergisi (ÖİV), maalesef amacından sapıyor. Vergi 2004 yılında kalıcı hale getirilmesine rağmen, toplanan paraların depreme değil, bütçe harcamalarına kullanıldığı itiraf edildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “o paralar yol oldu” açıklaması, verginin yanlış kullanıldığını açıkça gösteriyor.

SÖZCÜ gazetesi tarafından yapılan araştırmaya göre, 2000 yılından bu yana halktan toplanan deprem vergileri, devletin resmi bütçe verilerine göre 25 yılda 144 milyar 911 milyon lira seviyesine ulaştı. Bu miktar, 25 yıllık dönemde toplam vergi gelirinin 40 milyar 72 milyon dolarlık bir kısmını oluşturuyor. Güncel kurlarla ifade edildiğinde, 25 yılda toplanan vergilerin karşılığı 1 trilyon 535 milyar lirayı buluyor.

Deprem Vergileri Lükse Gidiyor

ÖİV, aslında depreme hazırlık için toplanması gereken bir vergi olmasına rağmen, 2004 yılından bu yana lüks harcamalarda kullanılıyor. İktidar tarafından lüks seyahatler, makam araçları ve diğer lüks ihtiyaçlar için harcanan vergiler, deprem için ayrılması gereken kaynakları tüketiyor. 2021 yılında ÖİV oranının yüzde 7.5’ten yüzde 10’a çıkarılması da deprem için ayrılmayan paraların artmasına neden oldu.

Özel İletişim Vergisi, ilk olarak bir yıl için çıkarıldı ve iletişim hizmetleri üzerinden alınıyor. Verginin amaç dışında kullanılması, deprem hazırlıklarının aksamasına sebep oluyor. 2000 yılında süresi dolacakken 2003 yılına kadar uzatılan vergi, 2004 yılında kalıcı hale getirildi.

Her Depremde Ek Vergiler Getiriliyor

İktidar, deprem vergilerini farklı alanlarda kullanarak, son olarak Kahramanmaraş depreminde ek vergiler çıkardı. Bu ek vergilerle halktan yaklaşık 400 milyar lira toplandı. 2023 yılında Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) çıkarılarak, 2023 ve 2024 yıllarında toplam 35.6 milyar TL vergi tahsil edildi. Harçlara yüzde 50 zam yapıldı, KDV oranları artırıldı ve 2023 ve 2024 yıllarında toplam 80 milyar lira Kurumlar Vergisi geliri elde edildi. Ayrıca, akaryakıt ÖTV’sine deprem zammı yapıldı.

Related Posts

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi günü düşüşle kapattı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,54 değer kaybederek 9.196,13 puandan tamamladı. İşte o detaylar…

Lüks yat “Lady Moura” Marmaris’te

Meksikalı iş insanı Ricardo Salinas Pliego’ya ait olduğu belirtilen “Lady Moura” adlı lüks yat, Muğla’nın Marmaris ilçesindeki limana geldi.

Cari açıkta rekor artış: Yıl sonu hedefi şimdiden aşıldı!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yakın zamanda yaptığı “yakında cari fazlayı konuşacağız” açıklamasına karşın, Merkez Bankası’nın nisan ayı ödemeler dengesi verileri önemli gelişmeler ortaya koydu. Bu dönemde cari açık son iki yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, rezerv kaybı ve yabancı portföy yatırımlarında da rekor çıkışlar görüldü. Orta Vadeli Program’da 2025 yılsonu için belirlenen cari açık hedefinin büyük bölümü sadece dört ayda gerçekleşti; bu da yıl sonu hedefinde sapma olacağını işaret ediyor.

Gümüş fiyatları fırladı: 13 yılın zirvesinde!

Gümüşün ons fiyatı uluslararası piyasalarda 37,2 dolara ulaşarak 2012’den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Değerli metallerdeki küresel artış trendi, gümüşe olan talebi de yükseltti.

Bakan Yumaklı detaylarını açıkladı: 7 bin 160 projeye 10,2 milyar liralık hibe verilecek

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Toplam 7 bin 160 projeye, 10,2 milyar lira hibe desteği vermiş olacağız. Böylece, 20,5 milyar lira tutarında yatırım imkanı sağlamış oluyoruz.” ifadesini kullandı.

Mehmet Şimşek, enflasyon beklentilerinden memnun

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) dün Piyasa Katılımcıları Anketi’nin sonuçlarını açıkladı. Enflasyon beklentilerinin de yer aldığı ankete ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından değerlendirmede bulundu. Şimşek …